Gezonde soep voor de kleuters

afbeelding van erikavandeplas

Schaarbeekse kleuters krijgen gezonde soep op school

De gemeente biedt alle kleuters gratis een kom soep aan op school, vier dagen per week, vanaf maandag 2 oktober. “We vinden het belangrijk dat alle kleuters van jongs af aan gezonde gewoontes aanleren. Ooit was ‘melk goed voor elk’ maar onze kom soep eten we in groep!” zegt schepen van Nederlandstalig Onderwijs, Adelheid Byttebier (Groen). De gemeente wil zo ook gezinnen in precaire situaties extra ondersteunen. 

Schaarbeek kent een demografische boom en is één van de jongste gemeenten van het land. In 2015 waren er meer dan 7000 0 tot 3-jarigen in de gemeente en in totaal zijn er 7415 plaatsen in het kleuteronderwijs. “Met een gezonde maaltijd willen we bijdragen aan een goede start van onze jongste inwoners. Een klein gebaar met een grote impact,” aldus Byttebier. “Een dagelijkse kom verse groentesoep beantwoordt ook helemaal aan de recent omgekeerde voedingsdriehoek.”

Naast gezondheid heeft de gemeente ook sociale motieven. “Één op vier kinderen wordt geboren in armoede in Brussel, dat cijfer blijft schandalig hoog. Via flankerende maatregelen als een kom soep en betaalbare opvang hopen we alvast het onderwijs toegankelijker te maken en versterken zo één van de belangrijkste hefbomen om uit kansarmoede te geraken,” aldus schepen Byttebier. “Verder dring ik aan bij de Brusselse regering om eindelijk werk te maken van een kinderbijslag aangepast aan het inkomen van de ouders.”

Iedere school kreeg voor de zomer hetzelfde aanbod: vier dagen per week de levering van een gratis kom soep voor iedere leerling in het kleuteronderwijs. Vijf scholen tekenden hierop in: GBS De Kriek, Boodschapsinstituut, VBS Pistache, Basisschool Heilige Familie en Notre Dame du Sacré Coeur. Zo kunnen er vanaf maandag 2 oktober elke dag meer dan 500 kleuters van een gratis soep genieten. De gemeente voorziet voor het schooljaar 2017-2018 een budget van € 14 226.96

 

Bron:persbericht Kabinet schepen Adelheid Byttebier - Nederlandstalig Onderwijs en Cultuur, Gelijke Kansen en Aankopen
Cabinet de l'Échevine Adelheid Byttebier - Enseignement et Culture Néerlandophone, Égalité des Chances et Achats

 

aanvulling januari 2018:

De gemeente werkt niet langer samen met Sodexo, maar met TCO voor de levering van schoolmaaltijden. De ze zullen min 1x week veggie zijn, vooral met lokale en biologische producten werken, aandacht hebben voor het verminderen van verpakkingen en voedselverspilling.